Câți tineri de la țară vor în oraș, la facultate: ce domenii îi atrag, conform sondajelor

de: Ozana Mazilu
07 10. 2022

Cei mai mulți tineri de la țară vor să se mute în oraș, la facultate. Totuși, există un impediment care îi determină să nu viseze atât de departe: banii.

Așadar, conform unui sondaj World Vision, 80% dintre tinerii care provin din mediul rural vor să meargă la facultate, dar unul din trei se teme că nu are bani.

Tot din acest sondaj aflăm că adolescenții din medii defavorizate sunt atrași de facultățile din domeniul militarizat. De asemenea, peste un sfert dintre ei se tem că nu vor obține diploma de bacalaureat.

Tinerii de la țară vor la facultate în oraș

Având în vedere aceste probleme, cei mai mulți dintre tineri iau în calcul să muncească în paralel cu studiile universitare. Facultățile care le asigură o carieră în Poliție, Jandarmerie sau Armată îi atrag în cea mai mare măsură pe adolescenții aflați în această situație.

Dar sunt și alte profiluri de facultăți pe care vor să le urmeze liceenii din medii defavorizate. Acestea sunt, în ordine: poliție/jandarmerie/academia militară (30,6%), medicină sau domenii asociate (19%), informatică/inginerie (16,5%), drept (16%), psihologie (15,5%), științe socio-politice (15%) asistență socială (9,2%), limbi străine (8,7%), arte (6,8).

„World Vision România a întrebat elevii din mediul rural cum își văd șansele de-a intra la facultate. Legat de ce i-ar putea împiedica să ajungă în învățământul universitar, peste 46% sunt îngrijorați că nu vor lua examenele necesare pentru admitere, iar 28% dintre tineri sunt îngrijorați în particular că nu vor lua Bacalaureatul. Elevii respondenți sunt în clasele a XI-a și a XII-a, parte din programul Vreau în clasa a 9-a derulat de Fundație”, conform World Vision.

Ca referință, România este pe ultimul loc în UE la numărul de tineri absolvenți de studii superioare (sub 25% în 2021) față de media europeană de peste 40%. Totodată, analizele realizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării evidențiază că cei mai mulți dintre tinerii care ar putea să meargă la facultate se pierd în ultimul an de liceu.